Ipsum

A rendszer szive: a napelem, más néven fotovoltaikus panel

A napelemek sík felületű, általában 1,5-2 m2 méretű, kékes-feketés, csillogó táblák. A fotovoltaikus panel néven is ismert szerkezet lelke az úgynevezett cella, amely általában egy 156×156 mm felületű lemez, egy-egy panelen pedig legtöbbször 50-100 darab található belőle attól függően, hogy mekkora teljesítményű a napelem. A cellákat speciális, rendkívül nagy tisztaságot és precizitást biztosító körülmények között egy fém vázba rögzítik, amelyet egy különlegesen edzett, nagy fényáteresztő képességű, tipikusan 3-4 mm vastagságú üveglappal vonnak be, amely ellenáll az időjárási szélsőségeknek, mint pl. a jégeső. A szükséges elektromos csatlakozások felszerelése után áll össze a kész napelem, mely a kültéri viszonyoknak megfelelő érintésvédelmi szabványoknak is megfelel, tehát annak ellenére, hogy áram folyik benne, nem kell félteni a csapadéktól.

A napelem leglényegesebb tulajdonsága a teljesítménye. Ez általában 200 és 250 watt között van a legtöbb panel esetében, mivel a fogyasztói egységár tipikusan ebben a tartományban a legalacsonyabb. Fontos tudni azonban, hogy pontosan mit várhatunk el egy adott névleges teljesítményű napelemtől – a feltüntetett teljesítmény ugyanis ideális körülmények között értendő, nem pedig a tényleges használat során mutatkozó igen változatos körülményeket veszi figyelembe. A legtöbb gyártó, amely a nemzetközi szabványoknak meg kíván felelni – a Főnix Energiaszolgáltató Zrt. termékportfóliójában pedig csak ilyen napelem szerepel – az úgynevezett „Standard Testing Conditions” (STC) leírásban meghatározott körülmények között mért értéket tünteti fel teljesítményként. Ez azt jelenti, hogy a fotovoltaikus paneleket 1000 W/m2 mértékű fénybesugárzás mellett, 25 °C hőmérsékleten, 1,5 értékű légtömeg-együtthatót feltételezve tesztelik. Ez a fajta méréstechnika tehát nem garantálja, hogy a valódi élet rendkívül változatos, kiszámíthatatlan körülményeinek kitett napelemek folyamatosan hozni fogják az aktuális időjárási, elhelyezési helyzettől függetlenül a feltüntetett csúcsértéket – amennyiben ezt szeretnénk leírni, egyetlen számmal nem is lenne lehetséges. Azonban egy dologra garanciát jelentenek ezek az értékek: az egyes panelek összehasonlíthatóvá válnak általa, tehát biztosra vehetjük, hogy a 220 wattos napelem valóban 10%-kal nagyobb teljesítményű egy 200 wattra értékeltnél.

Érdekes lehet még egy-egy fotovoltaikus panel hatékonysága. Ez az általában százalékban kifejezett érték azt mutatja meg, hogy a beérkező napsugárzást a napelem milyen arányban képes hasznosítani. Laboratóriumi körülmények között már 40%-ot is meghaladó hatékonyságú napelemet is gyártottak, azonban a hétköznapokban az ilyen rendkívül magas hatásfoknak nem lenne hozadéka, mivel az előnyöket hatalmas mértékben meghaladóan drágább az előállításuk. A legtöbb, gyakorlatban is telepített napelem 12-15% közötti hatékonyságú modulokból épül fel, amely jelenleg a legjobb ár/érték arányú termékekre jellemző.

Fontos lehet a vásárlónak: Egy napelem egyedi teljesítménye és hatásfoka a legtöbb esetben önmagában nem döntő tényező a megfelelő termék kiválasztásánál. Ezzel szemben a napelem árának és teljesítményének hányadosa, ami összehasonlíthatóvá teszi a termékeket, hiszen ez a szám fejezi ki, hogy mekkora hasznot várhatunk el egységnyi pénzünkért energiatermelés formájában.

Az utolsó felhasználói szemszögből fontos tényező a napelemekre vállalt garancia. Itt számos zavarba ejtő kifejezéssel találkozhatunk, ezért szeretnénk definiálni az egyes kategóriákat.
A garancia fajtája szerint két fő esettel találkozhatunk: teljes körű, illetve a napelemek teljesítményére vonatkozó garancia. A teljes körű garancia – ahogy a nevéből is adódik – mindennemű gyártási hibából eredő problémára kiterjed. Tehát amennyiben egy szerencsétlen véletlen folytán a napelemünk valamilyen hibával kerül forgalomba, a gyártó köteles a javításáról vagy a cseréjéről gondoskodni. Ez vonatkozik a későbbi meghibásodásokra is, azonban lévén, hogy a napelem semmilyen mozgó, kopó alkatrészt nem tartalmaz, normál működés mellett a meghibásodás esélye szinte elhanyagolható.
A másik típusú felelősségvállalás a napelem teljesítményére vonatkozó garancia. Ez a vállalás azt jelenti, hogy egy bizonyos időn belül a napelem korábban említett, standard mérési rendszerben meghatározott csúcsteljesítménye nem csökken egy bizonyos érték alá. Az iparági standard ebben az esetben 10 éven belül legalább 90%-os teljesítmény megtartás, 25 éven belül pedig 80%-os. Egyes esetekben ennél hosszabb időtartamot is vállalnak a gyártók, illetve néhány napelemnél azt is megígérik, hogy a teljesítménycsökkenés lineáris lesz. Ilyenkor a megcélzott teljesítménymegtartásig egyenlő ütemben csökken a napelem termelése, nem pedig az első év folyamán veszítjük el egyből az első 10 évre szánt 10%-ot.
Fontos megjegyezni, hogy a gyártó által vállalt garanciát sok magyarországi forgalmazó, kivitelező félreérthetően tünteti fel, mintha teljes körű ügyintézést vállalna minden részlettel kapcsolatban. Mindenképpen tisztázni kell, hogy probléma esetén a gyártói garanciát milyen módon lehet érvényesíteni, szerződéskötés esetén pedig írásban rögzíteni. Megtörténhet ugyanis, hogy a vonzó hirdetések alapján, rendezetlen viszonyok között létrejött megállapodás keretében a szervizelés pontos feltételei nem kerülnek kikötésre, ilyenkor pedig nagy bajban van a fogyasztó – a világ másik felén található gyárnál, magyarul valószínűleg nem beszélő ügyintézőkkel kell felvennie a kapcsolatot, a hibás terméket eljuttatni, valamint a visszafelé szállítást is a felhasználónak kell megszerveznie. Ez a procedúra természetesen irreálisan drága egy napelemhez viszonyítva. Figyeljünk tehát, hogy a magyarországi forgalmazó, illetve kivitelező megfelelő írásos vállalást tegyen a garanciális igény érvényesítése kapcsán a termék szállítására, a kiszállási időre és a javítás vagy csere maximális időtartamára vonatkozóan, hiszen csak akkor van a garanciának valódi értéke, ha azt a kiserőmű helyszínén vagy a forgalmazó magyarországi telephelyén, rövid időn belül érvényesíteni lehet.

Ha ezek a vállalások rendben vannak, még mindig hátra van egy fontos lépcső: a meglehetősen hosszú garanciális időkre való tekintettel érdemes ellenőrizni a forgalmazó vagy kivitelező cég hátterét, legitimitását. Magyarországon sajnos egyre több „szerencsevadász” jelenik meg az iparágban, akik egy minimális, 500 000 vagy 3 000 000 Ft-os jegyzett tőkéjű, korlátolt felelősségű társaság (kft) mögé bújva kínálják portékájukat.
Biztos, hogy ezek a vállalkozások még 10-15 év múlva is a rendelkezésünkre fognak állni probléma esetén, amikor minden évben több ezer cég kerül felszámolás alá? Jobb megelőzni a bajt és tájékozódni az e-cegjegyzek.hu weboldalon, ahol a cégnév, cégjegyzékszám vagy adószám alapján lekérhetjük a tárolt cégkivonatot. Ellenőrizzük a látottak és a cég marketing képének egységét! Egy megbízható társaság esetében a vállalkozás jegyzett tőkéje jóval az előírt minimum feletti, legalább egy éve működik, tulajdonosai szerkezete áttekinthető, valamint nem indult ellene korábban végrehajtás.

Kíváncsi, hogy kerül a helyére a napelem?

TARTÓSZERKEZETEKRŐL SZÓLÓ ÍRÁSUNKBÓL MEGTUDHATJA!